Halmoztuk az érmeket Szegeden

2024-07-25

Érmek sokaságával gazdagodtak a MEC-Vasas evezősei a múlt héten, Szegeden megrendezett országos bajnokságon

Halmoztuk az érmeket Szegeden
A legtöbb medált a tanuló korcsoportban induló utánpótláskorú evezőseink nyerték, igaz ebben annak is szerepe van, hogy a tizenhárom éves, vagy annál fiatalabb versenyzők kategóriájában, az indulók nagy létszáma miatt, a legjobbak számára nem rendeznek A és B döntőt. Az érmeket a futamok végeredménye alapján osztják, bár a szakemberek és így a szövetség számára is fontos adat, hogy az összesített időeredmények alapján ki, hol végzett. A sportággal többnyire még csak ismerkedő fiataloknak mindenképpen motivációs erőt jelent egy szép érem, amelyre szükség is lehet a további kemény munkához.
 
„A tanuló kategóriákban igen népes és erős mezőny gyűlt össze Szegeden, éppen ezért a futamok is magas színvonalúak voltak – értékelt Nagy Attila, aki a MEC-Vasasnál a leány utánpótlást építi, tanítványai pedig szép számmal hozták az érmeket Szegeden. – Berky Dóra már a tizennégy évesek között versenyez, így ő a futamgyőzelmét követően mehetett is tovább az A döntőbe, amelyben a második helyen végzett. Kedvezőbb időjárási viszonyok között azonban aranyat is nyerhetett volna, ám a tolószél nem neki kedvezett, ellenszélben sokkal jobban kijött volna a testi ereje. A tizenhárom évesek között Zalánfi Eszter teljesítményét kell kiemelni, hiszen nemcsak megnyerte futamát, de az egész mezőny legjobb idejét evezte. Ő volt az egyetlen, aki négy percen belülre került. Ebben a korosztályban Szőllös Luca és Harrison Olivia is elsőként ért célba, Hrubos Fanni második, Badacsonyi Patricia és Sajgó Bettina pedig harmadik helyével szerzett érmet. Czebe Léna egy kifejezetten erős futamban lett negyedik, bármelyik másikban ő is dobogós helyen végzett volna. Harrison Olivia két korosztályban, sajátjában és az idősebbek között is aranyérmes lett. Hiányérzetem csak a Berky, Zalánfi dublóval kapcsolatban van, nekik nem sikerült jól a rajtjuk, a futamuk is nagyon nehéz volt, és a tolószél sem kedvezett nekik. A B döntőben azonban megmutatták mit is tudnak és mindenkit maguk mögé utasítottak. Összességében valamennyi fiatalunk igyekezett a legjobbját nyújtani, amiért dicséret illeti őket.”
 
 
Berky Dórának (kékben) nem kedvezett az erős tolószél, szembeszélben vélhetően aranyérmes lett volna
 
 
Fiú vonalon Tevesz László fogja össze az utánpótlást, tanítványa Daróczi Dávid, a három előfutam legjobb idejével nyerte meg sajátját az ifjúsági könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében. A döntőben azonban végül másodikként ért célba a mosonmagyaróvári Demkó Mátyás mögött. Számára azonban az ob-val még nem ért véget az idei versenyszezon, hiszen augusztus elején már hazánk színeit képviseli a racicei Coupe de la Jeunesse nemzetközi regattán, mégpedig éppen Demkóval párban.
 
„Idén nem a szkiffre fókuszáltunk, hanem a csapathajók építésére, amely mindig különösen fontos a szakosztály számára – tudtuk meg Tevesz Lászlótól az ob kapcsán. – Éppen ezért Dávid is elsősorban a közös munkára koncentrált, amely természetesen egyénileg is fejlesztette, a bajnoki cím megvédéséhez azonban nem volt elegendő. A különböző csapathajókban viszont vezéregyéniséggé nőtte ki magát, nagyon sokat segített a fiatalok beépítésében, érett sportemberré vált. Az ifi nyolcasunk a vártnál jobban is teljesített, pedig öt serdülő fiú ült be a három ifjúsági mellé, ám Dávid nagyon jól összefogta őket. Ötödikek lettek, de a dobogóért is versenyben voltak. A Molnár, Peák, Ördög, Daróczi négyes negyedikként futott be, pedig a szegediek hajója beléjük ment a rajt után, amivel nagyon sok időt veszítettek. Ezt követően azonban úgy küzdöttek, hogy végül teljesítették az elvárást. Jó volt nézni, ahogy felálltak a padlóról. A serdülő nyolcasunk még nagyon az út elején jár, de ők is kellemes meglepetést okoztak, senki, még én sem számítottam arra, hogy az ob-ra így összeáll az egység. Keményen dolgoztunk az igaz, az ötödik helyezésükre kifejezetten büszke vagyok. Most értek igazi csapattá.”
 
 
Az ifjúsági fiú kormányos nyolcas a vártnál jobb teljesítményt nyújtott Daróczi Dávid (elől) vezérletével
 
 
Tevesz László az egyéni teljesítmények közül Siróki Szabolcsét emelte még ki, aki a T4-es korcsoport egypárevezősei között a B döntő második helyén végzett, vagyis a közel hatvan indulóból lett nyolcadik. S bár a Vasas szakembere szerint ebben a korban még nem az eredmény a legfontosabb, Siróki ob-teljesítménye kifejezetten ígéretes a számára. De meg kell említeni Bosnyák Csanád futamelsőségét is, hiszen a negyedik legjobb időt evezte. Utóbbinak az ad jelentőséget, hogy a tanuló hármas korcsoportban nem kevesebb, mint tíz futamot rendeztek a résztvevők nagy száma miatt.
 
A felnőttek mezőnyében a szokásosnál több csapathajónk indult az ob-n, hiszen a kormányos nyolcas mellett, egy négypár és egy négyes egységünk is vízre szállt. A királykategóriában kifejezetten rossz sorsolást kaptunk, így a csapat egy igen jó idővel is kiesett, egy másik futamból simán tovább jutottak volna a döntőbe. A két kisebb hajóba ülő versenyzőink ifi válogatottként eveztek együtt, most a kíváncsiság hajtotta őket. A Molnár, Kiss, Gerei, Dobai négyes negyedik helye éppen ezért kifejezetten jó eredménynek számít.
 
 
Gerei Tamás  az elvárásoknak megfelelően érmes lett szkiffben, kis szerencsével azonban fényesebbet is szerezhetett volna
 
Valamennyi felnőtt csapathajónak tagja volt Gerei Tamás, aki a férfi egypárevezősök között a dobogóra várta magát, hiszen a tavaszi válogató során kizárólag a párizsi olimpiára utazó Pétervári-Molnár Bendegúztól kapott ki. A bronzérem meg is lett, ám egyetlen evezős olimpikonunk távollétében akár jobb helyezést is elérhetett volna. Az előfutamból még másodikként jutott tovább, az A döntőben azonban Bácskai és Ács is megelőzte.
 
„Jó formában, kiegyensúlyozottan érkezett GT Szegedre, az átütő erő azonban most valahogy hiányzott belőle – beszélt tanítványa ob-teljesítményéről Ambrus Gábor. –  Ebben vélhetően nagy szerepe volt az erős tolószélnek, ami nem kedvezett neki. A nagy hullámokon soha nem érezte magát komfortosan, ezért nem is tudta magából kihozni a maximumot. Pedig a pálya közepén szokásához híven többször is megindult, ám most ezek nem vezettek célra. Természetesen jó lett volna ob-t nyerni, de a bronzérem is szépen csillog. A négyes és a négypár indulásának nagyon örültem, hiszen a srácok jól ismerik egymást, korábban sikeresek voltak együtt, előbbi negyedik helyezését sikerként könyvelem el. Rutinból is fantasztikusan mentek. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Gerei idén nagyon sokat volt távol a válogatott edzőtáborok miatt, egyetlen olimpikonunkat is segítette a párizsi felkészülése során, így ritkán állhatott a csapathajók rendelkezésére.”
 
 
A Master kategóriában is volt okunk örömre, több versenyszámban is érmet szereztek szeniorkorú versenyzőink
 
 
Fotók: Magyar Evezős Szövetség 
Forrás: Gy. Szabó Csilla, vasassc.hu
 

Közösségi média