Gerei egyetemi érmekkel zárta a szezont

2024-09-19

Az Egyetemi Európa-bajnokságon szerzett két éremmel zárta idei szezonját Gerei Tamás (jobbról), a MEC-Vasas válogatott evezőse. Egy jól sikerült téli alapozást követően betegségek és sérülések nélkül versenyezte végig az évet

Gerei egyetemi érmekkel zárta a szezont
Gerei Tamás a lehető legjobban indította a szezont, hiszen a februári ergométeres országos bajnokságon új egyéni csúcsot állított fel. Ez volt a legjobb bizonyíték arra, hogy az alapozás a tökéletesen sikerült, a korábbi évekkel ellentétben, sem betegség, sem sérülés nem akadályozta a felkészülés ezen szakaszában. Ezt követően, a márciusi válogatóversenyen is remekelt, hiszen az olimpikon Pétervári-Molnár Benedegúz mögött a második helyen végzett egypárban, s így be is került az áprilisi Európa-bajnokságon rajthoz álló Újhelyi, Ács, Gerei, Koncsik összeállítású magyar négypárba. A hazai kontinensviadal azonban már korántsem a tervek szerint alakult, hiszen az egység nem jutott be az A döntőbe, összesítésben a 10. helyen végzett.
 
„Az Európa-bajnokság mindannyiunk számára csalódás volt – idézte fel a Szegeden történteket Gerei Tamás az idei szezont értékelve. – Nem is igazán az eredmény miatt, hanem azért, mert láttuk, milyen messze vagyunk a legjobbaktól. A mi esetünkben nagyon hiányzott a tervszerű csapatépítés, hiszen egy hónap alatt négy különböző stílusú evezősből nem lehet nemzetközi szinten ütőképes egységet építeni. Pedig bennem megvolt a lelkesedés, nagyon szerettem volna bizonyítani. A kontinensviadalt követő rövid pihenőben elkészültem a szakdolgozatommal, majd örömmel edzőtáboroztam Horvátországban, az egyetlen magyar olimpiai résztvevő párizsi felkészülését segítve. Nagyon hasznos volt számomra ez az időszak, nemcsak Benditől, de az akkor ott gyakorló nemzetközi mezőny többi tagjától is sokat tanultam.”
 
Ambrus Gábor tanítványa akkor nagyon bízott benne, hogy segíteni tudta Pétervári-Molnár Bendegúz felkészülését, és meglepetést várt sporttársától. A párizsi olimpia egyetlen magyar evezősének azonban ez nem sikerült, a C döntőben ugyan nagyon jól ment, ám ez az összesítésben csak a 16. helyre volt elég. A MEC-Vasas sportolója szerint szkiffben nagyon sokat erősödött a nemzetközi mezőny, a világ evezősei nagy lépésekkel haladnak előre. Nemcsak a dobogósok, hanem a hatodik-tizedik helyen befutók is sokat fejlődtek korábbi önmagukhoz képest.
 
 
Gerei (jobbról) a BME négypárjával ezüstérmet szerzett az Egyetemi EB-n
 
„Az országos bajnokságra győzelmi reményekkel érkeztem, hiszen nagyon jó formában voltam, így a harmadik helyezés még akkor is picit csalódás, ha ez az első felnőtt ob-érmem szkiffben. A tolószél sajnos nem kedvezett nekem, technikailag nem tudtam jól megoldani a helyzetet. Az A döntőben elém befutó Bácskai és Ács gyakrabban készül rossz vízen, hiszen az ő telepük a Nagy-Dunán található. Én igazából Galambos Pétert tartottam a legnagyobb ellenfélnek, Bendi is azt tanácsolta, hogy maradjak előtte a döntőben, a bátor kezdésnek köszönhetően ez sikerült is. Nem gondoltam volna, hogy az első ezren még ennél is többet kell beletennem, a másodikon ugyanis sokkal rosszabb lett a víz, így lettem végül harmadik. A csapathajókban viszont öröm volt evezni, korábban sokat mentünk együtt, így most is jól megértettük egymást” – értékelte az országos bajnokságot Gerei, aki ezt követően két hétig pihent, majd kerékpározással kezdte az újabb alapozást, mi több, egy hegyi időfutam versenyre is benevezett. Ekkor érte a váratlan megkeresés az Egyetemi Európa-bajnoksággal kapcsolatban. A Műegyetem csapatából kiesett egy ember, a helyére kellett beülnie a rutinos egykori klubtársa, Hopp Márton mellé, valamint a négypárba. Előbbivel bronzérmet, utóbbival pedig ezüstérmet szerzett.
 
„A dubló volt később, s mivel csak egy óra pihenőnk volt a négypárt követően, kicsit fáradtan álltunk rajthoz. A második hely vélhetően Marcival is meglett volna, ha egy kicsit több időnk marad feltöltődni. De ez a két váratlan érem is öröm most a számomra, és megszépíti ezt az egyébként is sikeres szezont. Az előre meghatározott célok közül egyedül az olimpiai kvalifikáció nem sikerült a négypárral, ez azonban nem csak rajtam múlt. S bár szeptemberben még nem akartam evezni, a múlt hétvégén mégis újra vízre szálltam. Egyrészt kezdett már hiányozni a Duna, másrészt Csepelen összejött néhány igen lelkes, jó hozzáállású fiatal, akikkel szeretnénk végre ütőképes hajókat összehozni. Számomra inspiráló, hogy hozzám hasonlóan vannak céljaik. Ezzel pedig meg is kezdtük az alapozást az új szezonra – tette hozzá Gerei Tamás, aki az elmúlt napokban az újpesti Népszigeten is segédkezett Pétervári-Molnár Bendegúzéknak az árhullám elől biztonságba helyezni a hajóikat.

 

Forrás: Gy. Szabo Csilla, vasassc.hu

Közösségi média