Evezős tanfolyam indul - egy beszélgetés

- Hova mész ilyen lelkesen?
- Tanfolyamra.
- Tanfolyamra!? És mit tanulsz?
- Evezni.
- És hol van a tanfolyam?
- A tanfolyam a Ráckevei-Soroksári Dunán van. Ez a tanfolyam.
- Aha, ez jó, tan-folyam. És szabályos foglalkozások vannak?
- Igen. Rendszeres, szabályos foglalkozásokon oktatják az evezést.
- Csoportban?
- Csoportban, amit ugyan nálunk hajóegységnek neveznek, de például a repülésben ugyanez repülős ekipázs, a gimnázumban meg osztály. Csoportban.
- Vannak oktatók is?
- Hogyne. Oktatók oktatják az evezés elméletét és gyakorlatát.
- Ezek mindent tudnak az evezésről?
- Dehogy. Mintha azt mondanád: "a fizikatanárom mindent tud a fizikáról". Mindenesetre elegendővel többet tud ahhoz, hogy ő taníthasson téged. Mint az én oktatóim, akik az evezés végtelen útján tovább jutottak nálam, és ezen az alapon oktatnak engem.
- Szoktatok vizsgázni is?
- Igen, rendszeresen vannak megméretések, amikoris az ember összeszedi magát, és amit az evezésről tud, azt felmutatja. Az eredményét aztán minősítik. Mint más iskolákban.
- Értem. És miből áll a tanfolyam?
- Elméletből és gyakorlatból. Az elméletet sokszor a gyakorlati foglalkozásokon vezetik elő, de nem mindig.
- Miből áll a gyakorlati foglalkozás?
- A döntő része a műszeres gyakorlás.
- Mint a laborban?
- Pontosan. A műszer a hajó és a lapát, meg néha más, kiegészítő műszerek, függőón, libella, centiméter. Ezekkel gyakorlunk.
- És ha elvégezted a tanfolyamot...
- Nemigen lehet "elvégezni". Mintha azt mondtad volna, hogy "ha megtanultad már az egész fizikát".
- Jó. Szóval milyen képesítést nyújt a tanfolyam? Hogy már tudsz evezni?
- Pontosabb adattal szolgál: "hogy mennyire tudok evezni".
- Igen, de mire képesít? Kapsz egy evezős állást?
- Persze az is lehetséges, hogy szakma szerint, vagyis professzionálisan evezzek, ha még nem töltötték be az ilyen lehetőségeket jobb evezősökkel. De inkább ugyanaz érvényes rá, mint bármely iskolára: megtanulok evezni, és a tudásomat előnyösen érvényesíthetem a mindennapi élet különféle területein. Mint amikor valaki a fizikát vagy a csillagászatot tanulja, és valamennyire megtanulta, és elmehet fizikusnak vagy csillagásznak, vagy oktathatja a fizikát vagy csillagászatot. De sokan csak áttételesen használják fel, mondjuk elvégezték e szakokat, aztán pedig elmennek informatikusnak vagy létesítményfelelősnek, és jobban csinálják, mint ha sosem tanultak volna fizikát, csillagászatot vagy evezést.
- Oh, kezd világosodni. Szóval evezős tanfolyamra jársz. És hányszor jársz egy héten?
- Minden nap, mint ahogy például egy zeneiskolába járó hegedűs is minden nap tanul és gyakorol.
- És alkalmanként hány órás a tanfolyam?
- Két-három órás.
- Gondolom, nem ingyenes.
- Sajnos nem, dehát melyik tanfolyam ingyenes manapság? Valamivel több mint 4000 forintba kerül havonta.
- Hát ez borzasztó olcsó! Ha én csak marketingelni akarok megtanulni, az is havi 50 ezerbe kerül, és nincs is minden nap! És ugyanúgy semmi nem garantálja, hogy marketinges állást kapok, de azért mindenképpen a hasznomra van!
- Na látod. Gyere te is el az evezős tanfolyamra. Ugyanúgy sok jó srác és lány van, mint a marketinges tanfolyamon, sok érdekeset lehet tanulni, nagy hasznát lehet venni, és sokkal olcsóbb.
- Csak a vizsgák ne lennének. Nehéz egy evezős vizsga?
- Nehéz, de túl lehet élni.
- Hány vizsga van egy évben?
- 10-12 vizsga. Ki lehet bírni.
- Mint a főiskolán. Ott is félévente 5-6 vizsga van. És hogy nevezik a tanfolyami résztvevőket, evezős hallgatók?
- Egyszerűen csak evezősöknek. Minek bonyolítanák.
- Igaz. Van diákigazolvány is?
- Tanfolyami igazolvány van, kettő is, klubtagságinak és licencnek hívják, ezek kellenek a vizsgákhoz. Ezek igazolják, hogy evezős vagy, befizetted a tandíjat, megvan az orvosi pályaalkalmasságid, és jogosan jelentkeztél a vizsgára.
- Korábban el akartam menni rekreáció szakra a főiskolára. Most meg hajlok rá, hogy elmenjek inkább evezős tanfolyamra. Szimpatikusak a tanárok? Milyenek a szakmában?
- Mint a matematikában. Nyilván kijárták az evezős alapfokú iskolákat, aztán speciális posztgraduális képzéseken vettek részt, van oklevelük is a tanári képzettségükről, és mindenféle egyebet is meg kellett tanulniuk, ilyen-olyan járművezetéseket, egészségügyet, miegymást. Nyitva az út előtted is. Lehetsz akár tanár is, ha eleget tanultál. Ez persze ugyanolyan messze van kezdetben, mint az általános iskolásnak az, hogy Nobel-díjas fizikus vagy fizikatanár legyen.
- Te mondd, eddig egy szó sem esett róla, de úgy hírlik, vannak az evezésben versenyek is. Ezeknek mi közük a tanfolyamhoz?
- Mint a matematikában. A lényeg a tudomány, de néha vannak versenyek, vizsgák és egyebek. A matematikus néha elmegy egyet-egyet versenyezni, de különben az élete csupa matematika.
- Szóval nem kell folytonosan versenyezni?
- Ugyan. Mondtam, hogy évente 10-12 alkalommal kell.
- Ezt a vizsgákra mondtad!
- Ne aggódj, az evezésben a vizsga meg a verseny praktikusan egybe van ejtve. Nehogy azt hidd, hogy cselesen megszaporítják a vizsgák számát holmi versenyekkel.
- Ácsi. Azért a vizsga nem verseny. Más a vizsga és más a verseny.
- Már hogy érted?
- Aki vizsgázik, az a saját tudásáról ad számot...
- Igen?
- ...és aki versenyez, azt meg másokhoz hasonlítják...
- Igen??
- Nahát, semmi különbség?
- Semmi. Amennyiben másokhoz mérik a teljesítményedet, annyiban verseny, amennyiben meg a saját korábbi tudásodhoz, annyiban vizsga. Van, aki mindig utolsó, mégis fejlődik, neki ez inkább vizsga. Másnak meg, aki mindig jobb a többinél, vagy legalábbis az élvonalban van, inkább verseny. Ez a két dolog simán átmegy egymásba. Mennél jobb vagy a korábbi önmagadhoz képest, annál jobb lehetsz másokhoz képest is. Sőt, fölemelkedhetsz a nagyképűségnek arra a fokára, hogy megpróbáld eltakarni, hogy valójában evezős tanfolyamra jársz, és vizsgázol. Az ilyenek szívesebben mondják: "evezős versenyző vagyok, indulok a Bajnokságon".
- Nem szokták kiröhögni az ilyet? Mintha azt mondaná egy egyetemista a matematikus szakon: "én matematikai fenomén vagyok, a Nobel-díjas mezőnyben indulok."
- Hja, ebben van valami. De az evezős belátó, türelmes, higgadt fajta. Ezt is tanítják a tanfolyamon. Azért nem túl sok ilyen szerénytelen figura akad ott, jöhetsz nyugodtan. Méghogy versenyzők, ugyan.
- Te sosem mondanád.
- De. Én tele vagyok jellemhibával. Szeretem azt mondani, hogy evezős versenyző vagyok. Persze evezősök között nem nagyon merem.
- És mikor van vége az evezős tanfolyamnak? Ez is ötéves, mint az egyetem?
- Dehogy, az egyetem sem ötéves, nem láttál még embert, aki már 15 éve kéjeleg a tudományok között? Ha megteheti! Az evezés ugyanúgy végtelen, mint a fizika; kicsíphetsz belőle öt évet is, mint Versenyzéstől Visszavonult Edgár, aki középfokig jutott; de akár életfogytig, mint a fizikában Einstein, aki ugyan a legmagasabbra emelkedett másokhoz képest, de mégsem jutott eszébe abbahagyni a tanfolyamot.
- Jó, de ő nem szervezetten...
- Nono. Tényleg nem?
- Szóval menjek olcsó evezős tanfolyamra, jó tanárhoz. Hol kell jelentkezni?
- Több jó iskola van. Én azt ismerem, amelyikbe én járok: a MEC-et. Tiszta szívből ajánlhatom.

NormankaHat különböző tanfolyam 9-9 fős csoportja együttesen vizsgázik evezős gyakorlatból, a nádas felőli hajóban láthatók a MEC evezős tanulói (fotó: Nagy Csaba)