A MEC a 2004. 07. 20-i Külker Kupán

Meglepően nagy verseny a Külker Evezős Klub Tompos Károly emlékére 1980 óta évente megrendezett Külker Kupája. A táv valamivel több mint 13 kilométernyi, a Külker stégjétől induló hurok, a szendendrei Duna-ág 6-os folyamkilométer-kövénél lévő kis sziget megkerülésével. Az idei leggyorsabb két hajó, a MEC férfi dublója és férfi négypárja 51 perc körüli időt evezett. Idén a sok kielboat, szkiff és dubló mellett 12 mindenféle négypár jelent meg, mindösszesen vagy másfélszáz versenyző, az ország 9 klubjából. Az időjárás kora reggel és késő délután pocsék volt, a verseny idejére pedig pazar. A vízállás kiváló. Némileg sietős volt a rajt, kicsit nehézkes a vízreszállás, itt-ott a nagyobb hajók is összetorlódtak a Dunán és a fordulóban; de végül minden sikeres, köszönhetően többek közt Fáth Andrásnak, a Külker mesteredzőjének is. A négypároknál sajátos handicap-rendszerrel vették figyelembe az alig összemérhető kor-, nem- és kormányos-külöbségeket, ily módon közös mezőnyben értékelve például a kormányos serdülő leánycsapatot és a férfi kormányos nélküli négypárt. A többi hajóosztály kevesebb gondot okozott. Egyelőre nem áll rendelkezésünkre a teljes jegyzőkönyv, különben is nyilván hamar közzéteszik a Külker webhelyén; talán bocsánatos, hogy ezúttal csak a MEC-eredményeket idézzük.
A tatai edzőtáborra készülődő klub nem túl nagy létszámmal vonult fel a Rómaira, jószerivel még a lászlógyűjteményét sem merítve ki; de nem vallottunk szégyent. A csapat: Ambrus Gábor edző és a négypár sztrókja, a négypárban még Bernard Bendegúz, Lugosi Roland, Norman Károly László; dublóban Horváth László és Tevesz László; veterán női egypárban Popovics Mátyásné. Pár további klubtagunk is kilátogatott, nézőként, illetve evezni egyet a Rómain. Vendégként magunkkal hoztuk a szigetszentmiklósi Bikádi László veterán túraversenyzőt is.
És az eredmények: az abszolút legjobb időt a Horváth-Tevesz dubló evezte, és ezzel miénk a férfi dubló arany; pár másodperccel második abszolút időben a MEC négypár, amely a handicap-korrekciók után a négypár-kategória bronzérmét nyerte. Popovics Mátyásné a női veterán egypárban bronzérmet kapott. Mindezzel kis együttesünk az egyesületek közötti pontversenyben a harmadik helyen végzett.
Köszönet illeti régi barátunkat, a rendező Külker Evezős Klubot a vendégszeretetéért, a hibátlan versenyért, a kitűnő ebédért!
Innen indul és ide érkezik a mezőny: a Külker stégje a Rómain
Balról: Tevesz László és Horváth László, a győztes dubló. Az érmeket Mihály Tibor, a Külker Evezős Klub elnöke adja át.
Bronzérmes a MEC férfi noncox négypár - balról: Lugosi Roland, Norman Károly László, Bernard Bendegúz, Ambrus Gábor
Popovics Mátyásné harmadik a veterán női egypárban
Egyórai kemény evezés után palócleves, gulyásleves, sör a Külker árnyas kertjében - 2004, nyáridő