A Műegyetemi Evezős Club (MEC) rövid története

1910. április 16-án alapította meg a klubot 19 műegyetemi hallgató. 1912-ben a junior nyolcas megnyerte a budapesti regattát. 1914-ben már 130 tagja volt az egyesületnek, közülük 1918-ig 15-en haltak meg harctéren. A Tanácsköztársaság alatt a MEC-et beolvasztották a MAFC-ba, de 1921-ben, már ismét önállóan, sikereket ért el a nagy regattán.
    A II. világháborúig a klub működése folyamatos, 1943-ban 62 tagja volt, a Műegyetem Központi épületében irodája és a mai Auditórium Maximum katedrája helyén tanmedencéje, az épülettől északra csónakháza és hajójavító műhelye.
    A háborúban sok tagot elvesztett, a tanmedencét lebombázták. A rákosizmustól kezdődően politikai nyomás akadályozta a klubélet újraépülését.
    Egy 1983-as egyetemközi regatta megmozdította a BME evezést szerető dolgozóit, Fekete Károlyt és Jásdi Sándort, akik kezdeményezésével 25-en megalapították az Universitás Evezős Egyesületet. Ezt követően nemzetközi kapcsolatok kiépülésével is fejlődésnek indult a klub; külföldi versenyeken vett részt; az 1984-től kezdeményezett hazai nemzetközi versenyek mai utódai közé tartozik az Egyetemi Regatta, a Budapest-Baja Hosszútávú Evezős Verseny is. Tanfolyamokat szervezett hallgatóknak. Munkáját mások mellett Trifunovits György, Székely Balázs, Fáth András edzők is segítették. 1987-ben más sikerek mellett nyolcasban és négyesben a klub egysége nyerte meg a Német Egyetemi Bajnokságot.
    1989. december 11-én az egyesületi törvény értelmében jogutódként újjáalakult a MEC. Ez időtől számít a jelenkor. A közhasznú egyesületként működő klub mai telephelyén 40 körüli, újra növekvő összlétszámmal, viszonylag kis versenyző csapattal részben a minőségi versenysportra összpontosít; részben utánpótlás-neveléssel foglalkozik, részben pedig a szabadidő-sportot szolgálja. Versenyeredményei között ifjúsági, junior és felnőtt országos bajnokságok és más helyezések, sőt világbajnokságon való részvétel (Márton Gábor) szerepelnek; az egyetemi evezés egyik bázisát jelenti; az evezéshez kötődő társadalmi mozgalom aktív részese.