Nem mindenki borult be

Téli kenutúra Hévíze(ke)n

Szombaton reggel még sötétben gyalogoltam a Vízisport utcában a MEC telepe felé. Az alvó természet látványa csodálatos volt. A kis Duna álmát aludta a tavaszias illatú télben.
   Lenn a telepen szorgosan tüsténkedő evezősök kenukat pakoltak a hajószállítóra. Fél 8 órakor indultunk Hévízre, hogy ott a szigetszenkmiklósi evezősökkel együtt a meleg vízű Hévízi patakon különleges téli kenutúrán vegyünk részt.
   A megérkezés és meghívóink üdvözlése után gyönyörű napsütésben vízreszálltunk a Hévízi tó alatt kb. 500 méterre a Hévíz-patak elején.A Hévíz-patak az indulás táján


   Három kenut vittünk magunkkal. Az elsőben Ambrika foglalt helyet a "kicsinyeivel" (Viktor, Kismáté, Zoli), a második hajó legénysége Máté, Imre és jómagam volt. Sikeresen elhagytuk a partot és lassan evezve vártuk, hogy a harmadik csapat is -Anna, Andi, Norbi- elinduljon. Ők azonban már az elején megszakították el sem kezdett vízi túrájukat, beborultak és a parton maradtak. Mi, a két hajó elindultunk az ismeretlenbe. Utunk izgalmas, természeti szépségekben gazdag, változatos, csodálatos és civilizációmentes volt. Első szakaszon színes tavirózsák között lapátoltunk, a második szakasz hínáros volt, ezt követte a náddal benőtt szakasz, míg a végén kiszélesedett és kimélyült a patak, ahol már horgászokat üdvözölhettünk. Volt, ahol sodrása volt a pataknak, máshol nádak között kellett előrehaladnunk, kisebb zúgókon átkelnünk. Az első zúgónál Ambrikáék rosszul mérték fel az előttük álló akadályt és beborultak. Mi óvatosabbak voltunk, partra szálltunk és szárazon tudtunk segítségükre lenni. Rövid tanácskozás után a fiúk úgy döntöttek, folytatják útjukat. Imre szerint evezősök válnak ezekből a gyerekekből, mert vizes ruhájuk ellenére a túra folytatását választották. Szerencsére a Nap melengető sugarai végig velünk voltak. Kb. 10 km evezés után érkeztünk célba. Itt maroknyi csapatunk kiegészült a partra kényszerült társainkkal és közösen fürdeni mentünk a híres Hévízi tóba.Átmelegedtünk, úszkáltunk, megcsodáltuk a tó növényvilágát, a Nap is lenyugodott. Késő délután egy szivet-lelket gyönyörkedtetett program után indultunk hazafelé.
   Szép nap volt. Örülök, hogy nem hagytam ki.

Kenessey Piros