Evezős tanfolyam a Műegyetemi Evezős Clubban

 

Evezés: amikor a sportoló a hajóban háttal ül a menetiránynak - tehát nem kajakról és nem kenuról vagy sárkányhajóról van szó. A kiképző eszköz is több száz ezer forintot ér (a verseny-sporteszköz milliós árfekvésű).

A tanfolyam a jelentkezéseknek megfelelően várhatóan szeptember utolsó hetében indul, terveink szerint 20 hetet, azaz két szemesztert fog át, a vizsgaidőszak kihagyásával, 2012 április végéig. Azaz: aki az evezést választja, célszerűen mindkét félévben evezni jár, aminek a célja részben az evezős víziközlekedési technika hatékony és viszonylag befejezett elsajátítása, részben pedig, hogy az esetleges időjárási akadályok ellenére is megfelelő mennyiségű vízi gyakorláshoz juthassunk. Természetesen a következő szemeszterben bárki választhat más sportágat, ezért a tanfolyami díjat két részletben is be lehet fizetni.

A tanfolyam során a hallgatók megismerkednek a párevezés technikájával, kiegészítő sporteszközökkel (ergométer stb.) és kapcsolódó területekkel (az evezés intézményi rendszere, a víziközlekedés szabályai, a MEC szervezete stb.) elméletben és gyakorlatban. Alapos földi és tankádban történő előkészítést követően (valamint egy úsznitudást ellenőrző uszodalátogatás után) a tanfolyam végére képesek lesznek egypárevezős gyakorló-versenyhajóban szabályosan vízreszállni, evezni és kikötni. Megismerkednek a versenyszerű evezés követelményeivel és lehetőségeivel; és sikeres ellenőrzések esetén megnyílhat számukra a MEC-ben való további sportolás lehetősége.

Egyetemista sportolók egyesületünkben kedvezményes díjat fizetnek, ami a tanfolyamra is érvényes. Az egyetemisták a 6 hónapnak megfelelő kedvezményes tagdíjból, a tanfolyami díjból, + tankönyv és uszodalátogatás 2500.- Ft díjából kalkulált, szemeszterenkénti 20.000.- Ft-ot fizetnek. Ezért a tanfolyamon kívül is igénybe vehetik a MEC sportlehetőségeit a telepen: a konditermet, az ergótermet stb., mindenki képzettségének és az eszközök használati körülményeinek (foglaltság, állapot) megfelelően, természetesen felügyelettel; ilyképpen fokozatosan bekapcsolódhatnak a MEC sportéletébe.

 

Bp., 2011. ősz

Műegyetemi Evezős Club