Ergométeres OB, 2004. február 28.

A MEC eredményei, elméleti útmutatással

Evezősöknek sok magyarázat nem szükséges, nagyjából mindent tudnak a Concept II típusú ergométerről. Bárki kipróbálhatja, hogy így van-e: azt mondja egy evezősnek, hogy "ergó", mire az evezős tekintete elfelhősödik, és sietve búcsúzkodni kezd.
    A társadalom többi része azonban valószínűleg tájékozatlanabb, felelősségünk tudatában megosztjuk tehát a nyilvánossággal a haladás élvonalbeli eredményeit, mellesleg pedig szólunk a 2004. évi Ergométeres Országos Bajnokságról is, amelynek színhelye ez évben a BSE városmajori csarnoka volt.

Mindjárt elsőnek az a kérdés merül fel, hogy micsoda az ergométer. Erről különböző meghatározások vannak forgalomban, amelyek részben egymásnak ellentmondóak, részben pedig nagy óvatosságot igényelnek, rémületkeltő mivoltuk miatt. Aki egy ergométerrel szembekerül, a mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét. Az ergométer meghatározásait 12 év alatti gyermekek csak szülő felügyelete mellett tanulmányozhatják. Legyen elég itt annyi, hogy ajjaj.Már egyetlen ergométer is ijesztő. Itt viszont egész sereggel állunk szemben, ami megsemmisítő látvány. Ennél csak az borzalmasabb, ha az ember rajta ül valamelyiken. A képen a 2004-es Országos Bajnokság felnőtt férfi normál súlyú mezőnyének egyik futama látható, a kellős közepén két evezős világbajnokkal: a 7-es pályán Pető Tibor, a 8-ason Haller Ákos. Elmés fejlesztők megoldották, hogy az összes evezőspad műszerei szinkronban működjenek, egyetlen rajttal, és a virtuális 2000 méteren való képzetes előrehaladást szimulált verseny formájában, hatalmas kijelzőn láthatja a közönség. A szinkron komoly: csaknem minden futamot (esetenként többször is) újra kellett indítani egyes versenyzők kiugrása miatt. Nyugodtan állítható, hogy szabályos, izgalmas evezést szimuláló bajnoksággá fejlesztették az ergométeres téli gyakorlást, amelyet evezés helyett szenvednek el a fagyosabb országok sportolói. Évtizednél régebb óta az evezős idény egy hegyi futóversennyel és egy ergométeres országos bajnoksággal kezdődik. Az ergométer nagy pontossággal méri a versenyzőnek az evezéshez eléggé közeli mozgással leadott mechanikai teljesítményét, mégpedig sebességgé átszámítva. A rendszer ebből integrálja vissza a megtett utat, és a táblán látható kis hajók formájában jelzi ki az egyes versenyzők helyzetét. Abban a futamban, amelynek rajt előtti pillantát a képen megörökítettük, a 102 kilogrammos Haller Ákos kényelmes, elegáns, egyenletes csapásokkal 5 perc 49.2 másodperccel új országos csúcsot húzott (526.2 W, 5.16 Watt/súly). A férfi felnőtt könnyű súlyú mezőnyben (a téli súlyhatár 74 kiló, tényleg mint a pehely - evezőséknél) ugyanezt tette Varga Tamás 6 perc 8.9 másodperccel (446.3 Watt, 6.05 Watt/súly - az egész Ergó OB-n a legmagasabb).
   A következő képen egy rajt látható. A versenyzők mind a műszerükön, mind a monitorokon 5 másodperces visszaszámlálást látnak, itt a rajtig 1 másodperc van hátra:A MEC evezősei a következő eredményeket érték el:
  • Márton Gábor férfi felnőtt normál súly, 6:27.9 (14. hely, 383.7 W, 4.19 Watt/súly)
  • Horváth László férfi felnőtt könnyű súly, 6:26.3 (5. hely, 388.6 W, 5.37 Watt/súly)
  • Bernard Bendegúz férfi serdülő, 7:03.2 (10. hely, 295.5 W, 4.27 Watt/súly)
  • Norman Károly férfi felnőtt könnyű súly, 7:14.6 (24. hely, 272.9 W, 4.05 Watt/súly)
  • Tóth László férfi veterán C, 7:04.7 (3. hely)
A további képek az ergométer mélyebb elméletébe vezetnek be. Itt látható például Horváth László melegítés közben (a férfi felnőtt könnyűsúly 5. helyezettje), többé-kevésbé szilárd körvonalakkal:Ugyanő verseny közben, jobbról a második, mögötte Ambrus Gábor, a MEC edzője:Jól látható az egész mezőnyön, hogy az ergométerező másokhoz képest teljesen elmosódottá válik. Az elemi részek fizikája ezt a Heisenberg-féle határozatlansági relációval magyarázza, amennyiben nem mérhető egyidejűleg pontosan egy elemi részecske sebessége és helyzete. Márpedig az ergométer a sebességet pontosan méri, tehát az evezős szétkenődik, amit erőteljesen érez is.
   Más hatást figyelhetünk meg Norman Károlyon. E képen - fehér trikóban - bemelegít, fejének szerkezete aránylag civilizált:Figyeljük meg ezzel szemben a futam finise közben (mögötte Márton Gábor, saját normál súlyú futamának győztese áll, hogy tanácsokkal segítse):A hatás jobban szemügyre vehető ezen a képen:A jelenséget különféle tudományok más-más módon magyarázzák. Az Einstein-féle Általános Relativitás Elmélete szerint a versenyző nagy sebességgel ergométerezik, miáltal megnő a mozgási energiája, tehát az
E = m × c2 összefüggés értelmében a tömege is, és a fejét az ebből eredő nagyobb gravitáció torzítja el. Az ortopédia ezzel szemben úgy véli, hogy az ergométerezés hirtelen kivonja a csontozatból a meszet, és a versenyzők feje elveszti tartását. Ezt megerősíti, hogy amikor leszállnak az ergométerről, a lábuk is rogyadozik, és mind normális arckifejezésüket, mind teljes járóképességüket csak hosszú percek múlva nyerik vissza.

Reméljük, hogy akik magának az evezésnek a kedvéért nem kezdtek volna bele ebbe a versenysportba, azokat az ergométerezés vonzó jelenségei magukkal ragadják, és a legközelebbi jövőben már ők is szolgálni fogják a több száz főnyi, harsányan drukkoló közönség izgalmát.